Plantare și îngrijire

Plantarea si ingrijirea Irisilor

Irisul, sub denumirea sa populara de “stanjenel” este una dintre cele mai frumoase flori care pot creste in conditii optime chiar si la noi in tara.

Irisul este o floare care se planteaza usor si nu necesita tehnici speciale. Astfel, pentru a planta stanjenelul, trebuie sa sapi o groapa superficiala, de aproximativ 7-10 cm adancime, dupa care sa iei bulbul  sau rizomul si sa il pui in groapa.Substratul(pamantul) pentru Iris trebuie sa fie usor calcaros, bine drenat ( bulbii/rizomii, nu suporta excesul de umezeala).

Interiorul gropii ar trebui sa aiba un mic damb de pamant pe care sa plasezi bulbul, iar astfel radacinile sale nu vor ajunge sa putrezeasca, omorand planta inainte ca aceasta sa infloreasca.

Lumina este foarte importanta pentru iris:are nevoie de cel putin 6 h de soare direct pentru o inflorire abundenta.

Odata plasat in groapa, nu iti ramane decat sa ii intinzi radacinile (daca este cazul), dupa care sa acoperi intreaga groapa cu pamant, pana ce bulbul va avea un strat de aproximativ 1 cm de sol care sa il acopere.

Inmultirea plantei se face la sfarsitul verii, prin fragmentarea rizomilor.

Plantarea se face incepand cu luna august-septembrie sau primavara devreme.

Urmeaza sa uzi din abundenta bulbul, in primele saptamani de la plantare, dupa care nu iti ramane decat sa astepti ca munca ta sa dea roadele dorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *