- Soiul este considerat a fi cel mai universal din cele peste cinci mii de soiuri de masa catalogate de ampelografi.
- Este in acelasi timp soiul de referinta, pentru epoca de maturare a celorlalte soiuri existente in cultura.
- Datorita epocii de maturare si insusirilor de productivitate, este preferat de catre viticultori si consumatori.
- Soi foarte vechi, cunoscut inca din anul 1200.
- Exista un grup de Chasselas : Chasselas blanc, Chasselas dore, Chasselas rose, Chasselas violet, Chasselas Queen Victoria, Chasselas Masque, Chasselas persille sau Chasselas Ciuotat, etc.
- Cel mai valoros ramane soiul Chasselas Dore care s-a raspandit in toate tarile viticole din lume, devenind soi cosmopolit.
- Strugurii sunt de marime mijlocie, cilindro-conici, cu prima ramificatie a ciorchinelui transformata intr-un carcel de 2-3 bobite.
- Bobul este sferic, de marime mijlocie, culoare verde-galbuie (aurie), cu pete ruginii pe partea insorita.
- Pulpa semicrocanta, suculenta, cu gust specific soiului ( gust de Chasselas).
- Soi cu perioada de vegetatie mijlocie 150-160 zile, timp in care necesita 2800-3000 C temperatura globala.
- Are vigoare redusa, fertilitate si productivitate mare (75-80 % lastari fertili), numarul de inflorecente pe lastar fiind in medie de 2-3.
- Dezmugureste devreme, in prima decada a lunii aprilie, infloritul are loc asemenea devreme, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, iar maturarea deplina a strugurilor se realizeaza in epoca a III-a.
- Soiul emite cu usurinta lastari din lemnul batran multianual, incat butucii se refac rapid in urma accidentelor climatice.
- Rezistente biologice : buna la ger (-20,-22 C) si la seceta, foarte sensibil la mana si eutipoza, toleranta la oidium, putregaiul cenusiu si la moliile strugurilor.
- Avand plasticitate ecologica mare, se adapteaza conditiilor climatice din toate regiunile viticole ale tarii.
- Cele mai bune rezultate se obtin in zonele colinare subcarpatice, cu expozitii insorite si soluri scheletice.
- In zonele de ses cu soluri fertile, valoarea comerciala a strugurilor scade : strugurii raman de culoare verde, sunt desi la boabe, iar pulpa devine zemoasa.
- In podgoriile din sudul tarii, soiul Chasselas Dore realizeaza maturarea de consum a strugurilor mai devreme, la sfarsitul lunii august- inceputul lunii septembrie; in celelalte zone viticole, intre 10 – 15 septembrie.
- Productiile de struguri sunt mari, pana la 20 t/ha si chiar mai mult, din care productia marfa 70-80%. Strugurii acumuleaza cantitati mijlocii de zaharuri (150-160 g/l), in contextul unei aciditati echilibrate de 4.5-5.5 g/l H2SO4. De accea se pot vinifica, obtinandu-se vinuri usoare de masa, foarte echilibrate.
Fără Stoc
Descriere
Recenzii (0)
Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.