Plantare și îngrijire

Plantarea si ingrijirea Vitei de vie / Arbustilor fructiferi

Perioada ideala pentru plantarea vitei de vie este primavara, in lunile martie-aprilie. In aceasta perioada, in sol, la adancimea de 40-50 de centimetri, temperatura ajunge pana la aproximativ 8-10 grade Celsius.

Daca plantarea se realizeaza in mai, este recomandat sa se faca pe terenuri grele, cu exces de umiditate. Daca terenul este bine drenat, in schimb, plantarea se poate face si toamna, insa inainte ca temperaturile sa scada sub 0 grade Celsius.

Pregatirea terenului este cruciala inainte de plantarea propriu-zisa a vitei de vie. Pentru ca aceste culturi pot rezista pana la 30-50 de ani, este absolut necesara o pregatire minutioasa a terenului. Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este perioada de repaos pe care o acordati solului. De obicei, aceasta perioada este de 3-5 ani, timp in care pe respectivul teren sa nu fi existat nicio alta cultura. Daca totusi vreti sa plantati vita de vie noua dupa defrisarea unei plantatii vechi, dezinfectarea solului este o etapa pe care nu trebuie sa o sariti.

Etapele pregatirii solului pentru cultura noua de vita de vie cuprind eliminarea denivelarilor de pamant, dar si inlaturarea vegetatiei lemnoase existente pe acel teren. Aceasta poate include arbori, arbusti sau butuci.

Fertilizarea solului este si ea importanta. Se poate face foarte usor, cu gunoi de grajd (aprox. 30-40 de tone pe hectar), dar si cu ingrasaminte chimice cu fosfor si potasiu. Dupa fertilizare se efectueaza si desfundarea terenului.

Dupa ce terenul a fost pregatit in prealabil, urmeaza pichetatul si sapatul gropilor. Pichetarea inseamna marcarea locului pe care il va ocupa pe teren fiecare butas de vita de vie. Este o etapa care se realizeaza spre sfarsitul iernii. Etapa pichetarii presupune si stabilirea distantelor de plantare sau orientarea randurilor.

Gropile – care trebuie sapate cu putin timp inainte de plantare – vor avea un diametru cuprins intre 35 si 40 de centimetri, cu o adancime de 50 de centimetri.

Intre randurile de vita de vie plantate se va lasa o distanta de 1,5-2 metri. Intre butasii asezati pe rand, trebuie sa existe o distanta de mimimum 1-1,4 metri.Odata ce plantele au fost pregatite, urmeaza fasonarea – radacinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar corditele la 3-4 ochi. Dupa fasonare, se efectueaza parafinarea si mocirlirea vitelor, plantarea propriu-zisa, fertilizarea, udarea (fiecare vita se uda cu aproximativ 10 litri de apa), umplerea gropilor cu pamant si musuroirea.

Arbustii fructiferi

Murul se dezvolta bine pe terenurile permeabile ferite de curenti reci si vanturi puternice. Soiurile fara ghimpi sunt sensibile la ger in perioada iernii, caz in care se vor proteja cat mai bine.

Zmeurul suporta bine gerurile din iarna, cu conditia ca tulpinile anuale sa fie bine maturate si lignificate la intrarea in iarna. Se poate dezvolta pe orice tip de sol, permeabil, cu umiditate suficienta si cu reactie usor acida.

Coacazul suporta temperaturi de pana la -30 grade in timpul iernii, dar nu suporta temperaturile foarte ridicate si seceta indelungata in timpul verii. Se dezvolta bine pe soluri permeabile si suficient de umede, cu reactie usor acida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *